Szeretettel ajánljuk a Zempléni Gombász Egyesület mese-és ismeretterjesztő könyvét gombászpalántáknak, gyerekeknek, unokáknak. Gyerekek írták a 31 mesét, rajzolták a 95 illusztrációt. A kicsiknek színezőket mellékeltünk, a nagyobbaknak 15 gombafaj leírását és sok-sok tudásmorzsát hintettünk el a könyvben. 

“Egyszer volt, gomba volt…”  mesekönyvet terjesztők, közvetítők, segítők listája 

 

A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható. A csomagolási és szállítási költség megtakarítása és a könnyebb hozzáférhetőség miatt az ország számos pontján, több gombásztársunknál lehet személyesen hozzájutni. 

Ára 2990,-Ft + szállítási költség

 

Az ország  minden részéről - és határon túlról is - megrendelhető, személyesen megvásárolható vagy csomagküldés kérhető a Zempléni Gombász Egyesülettől: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Egyéb lehetőségek, elérhetőségek:

Sárospatakon: megvásárolható a Póló Pont boltban (Rákóczi út 47.) Lipécz Gyulánénál +36 20 373 1771

Sátoraljaújhelyen: A Kazinczy Ferenc Múzeumban Gécziné Nagy Máriánál +36 70/289 59 75

Budapesten és körzetében: Boros Lajostól (nagyobb lerakat van nála) +36 30 499 0086, e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Miskolc és környéke: Szűcs Béla +36 20 961 7653, e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   

Debrecen: Molnár Edit +36 20 404 27 49 , e-mail Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  , cím 4024 Debrecen, Wesselényi u.21. II./6.

Szeged és környéke: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen vagy a +36 70 941 5899 telefonszámon érdeklődhet

Pécs, Mecsek, Kárász és környéke: Kárászi Faluszépítő Egyesület +36 30 664 6248

Győr, Sopron, Tatabánya: szemèlyes átvètellel, előzetes egyeztetés után Oross Kinga +36 30 256 7330, e-mail  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Balatonfűzfő és környéke, Veszprém: igény esetén megadom az elérhetőséget 

 

Továbbá a könyvet meg lehet tekinteni, vásárolni a következő rendezvényeken:

  • A Zempléni Gombász Egyesület programjai
  • A MMT előadásai 
  • A TIT Stúdió Gombász Körének előadásai
  • Az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület gombásztábora
  • Kárászi Gombászünnep
  • MIGE szakmai napok
  • Zempléni Gombafesztivál
  • Országos Gombásztalálkozó
  • Országos gombakiállítás…..
  • és egyéb gomba és gombász lelőhelyeken 

 

Nyomtatás E-mail

Nagytárkányi "Liba galiba"

Október 24-én szombaton egy kedves meghívásnak eleget téve első alkalommal részesei lehettünk a szlovákiai Nagytárkányban megrendezett Márton naphoz kötődő "Liba galiba" rendezvénynek. Helyi és környékbeli, ill. magyarországi művészeti csoportok mutatkoztak be, délután pedig népszerű előadók szórakoztatták a közönséget, és az elmaradhatatlan főzőverseny libás ételekkel.

A pénteken és szombat hajnalban gyűjtött gombákból rendezett kiállításunk szép számú érdeklődőt vonzott. A beszélgetésekből kiderült, hogy milyen sokan gombáznak, igyekeztünk ismereteiket új információkkal gazdagítani. 

A beszámolót írta: Lipécz Gyuláné Zsóka

Fotók

Nyomtatás E-mail

A gyilkos galócáról mindenkinek!

A gomba (tudományos néven: Amanita phalloides) kalapja harang alakú vagy félgömb, később kiterül. Felszíne (a kalapbőr) benőtten szálas, színe a fehértől a sárgáson át a zöldesig-olajzöldig vagy akár barnásig változhat! A gomba lemezei sűrűn állnak, puhák, fehérek és ez a fehér szín később, a gomba öregedése során is megmarad. A tönk 5-10 cm-es, felül galléros (amely a gombát fiatalon borító burok maradványa). A gallér alatt fehéres, sokszor zöldesen márványozott. A tönk alsó részén jól látható bocskor van. A galóca húsa fehér, lédús, illata fiatalon nem jellegzetes, ám később a nyers burgonyára emlékeztető, édeskés.

A legfontosabb jellemzőket összegezve: a gyilkos galócát mindig fehér lemezek, a gallér és a bocskor együttes megléte jellemzi. Előfordulása lomb- és (ritkábban) tűlevelű erdőkben számíthatunk, mert életmódját a fákkal való életközösség, a mikorrhiza (gyökérkapcsolat) jellemzi. Hazánkban májustól az ősz végéig jelenhet meg. Egyes években akár tömegesen.

A gyilkos galóca 24 különféle mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek közül a legerősebb biológiai hatásúak az amatoxinok. E vegyületek rendkívül ellenállóak, azaz sem főzéskor, sem sav vagy emésztő enzimjeink hatására nem bomlanak le. A mérgezés tünetei csak 6-10 vagy akár 24 órás lappangási idő után jelentkeznek.

 

Ne feledjük, akár egyetlen közepes termőtest is egy család tragédiájához vezethet!

Minden természetkedvelő ember ismerje meg a gyilkos galócát és tartsa, illetve tartassa be a szabályt: csak olyan vadon termő gombát fogyasszunk, amelyet gombaszakértő már megvizsgált!

 

Nyomtatás E-mail

További cikkeink...