Honlap


Magyar név:

Tudományos név:

Ehető

Márványos pereszke

Lepista panaeolus (Fr.) P. Karst.

Egyéb nevei: Márványos pereszke

Lepista luscina, Lepista rickenii

Nemzetség: Tölcsérgombák, pereszkék

Lepista

Család: Pereszkefélék

Tricholomataceae

Leírása:

Kalap: 3-10 cm átmérőjű; szürkés, barnásszürkés, márványszerűen (magyar név!) vízfoltos, szárazon egyszínűre kifakul, világosszürke lesz; fiatalon domború, majd ellaposodik, végül kissé benyomottá válik; felülete csupasz, sima, szélén halványabb, sokáig behajló, idősen hullámos, röviden bordázott lehet.

Lemezek: a tönkre foggal ránőnek vagy kissé lefutók; fehéresek, majd szürkésokkerek, végül rózsásbarnásak. Spórapor húsrózsás árnyalatú

Tönk: 2-7 cm hosszú, 1-2 cm vastag hengeres vagy lefelé keskenyedő, gyakran csoportos; fehéres, halvány szürkésbarnás; hosszirányban szálas-deres, csíkos, kissé kellemetlen szagú és ízű

Hús: vastag, a kalapban puha, a tönkben szálas; fehéres, halványszürkés; gyengén lisztszagú, néha kellemetlen szagú és fanyar ízű;

Előfordulás: augusztus - november; füves helyeken, világos erdőszéleken, sokszor boszorkánykörökben.

Étkezési érték: ehető, bár szokatlan illata és íze miatt sokan nem kedvelik.

Hasonló fajok: Illatos pereszke, Ördögszekér laskagomba, Mezei tölcsérgomba, Szappanszagú pereszke.

Megjegyzés: talajlakó szaprobionta, gyakori faj

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!1. , Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve; Jakucs Erzsébet - Gombaszakértői praktikum


Fotó: Soltész Róbert
Sárospatak - Vásártér
2008. 10. 06.

Fotó: Soltész Róbert
Sárospatak - Vásártér
2008. 10. 06.







Magyar fajlista Előző oldal Latin fajlista