Honlap


Magyar név:

Tudományos név:

Ehető

Sárgahúsú tinóru

Boletus appendiculatus Schaeff.

Egyéb nevei: -

-

Nemzetség: Vargányák, tinóruk

Boletus

Család: Tinórugombafélék

Boletaceae

Leírása:

Kalap: 8-15(20) cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, idővel domború lesz, végül kissé kiterül. Világos vagy sötétbarna, sárgás, gesztenyebarna árnyalattal, felülete finoman nemezes, később (idősen) csupasz lesz, száraz időben repedezik.

Termőréteg: a tönk előtt felkanyarodik, pórusai szűkek, fiatalon citrom vagy aranysárga színűek, idővel barnás olívzöldes lesz, nyomásra kékeszölden foltosodik. Spórapor olívbarna.

Tönk: hengeres vagy kissé hasas, a tövénél elvékonyodó, gyakran gyökerező, citromsárga, aranysárga, a töve felé barnás, felülete finoman hálózatos (különösen a felső részén).

Hús: kemény, krém-, aranysárga, a vágásfelületen, főleg a kalapban enyhén kékül, a féregrágásokban vöröses, szagtalan, savanykás ízű.

Előfordulás: júniustól - októberig, lomberdőben, főleg meleg tölgyesekben, még száraz időjáráskor is termő, ritka faj.

Étkezési érték: ehető, jóízű.

Hasonló fajok: hasonló az erősebben kékülő, kesernyés ízű, mérgező gyökeres tinóru és a tág pórusú, ehető recéstönkű nemezestinóru. Az okkerszínű tinóru kalapja világosabb, tönkje nem hálózatos, gyengén karbolszagú, szintén ritka faj.

Megjegyzés: viszonylagos ritkasága miatt kímélendő gombafaj.

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 2., Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve








Magyar fajlista Előző oldal Latin fajlista