ÉLETREVALÓ GYEREKEK ZEMPLÉNI GOMBÁSZ TÁBORA

avagy VAN REMÉNY, talán lesz (?) utánpótlás.

 

Visszagondolva az elmúlt hétre, ez lehetett volna a Komlóskán megszervezett gombásztábor neve. Barátokból, testvérekből, egymást ismerő és nem ismerő, kicsi és már nagykamasz gyerekekből, valamint elhivatott felnőttekből állt össze a “nagy gombász család”. 

Az első meglepetés, hogy alig volt gyerek, aki mobilt hozott, így a telefon használatot korlátozó házirendi pontot töröltük, nem volt gond vele.

A második, megérkezésük után rögtön labdázni, kosarazni, trambulinozni, azaz mozogni kezdtek, de szívesen segítettek a gombafotókkal dekorálásban is. Az elkövetkező napok bebizonyították, életrevaló gyerek csapat verbuválódott össze. Akiknek a szénakazal azt jelentette, hogy fel kell mászni rá és elnevezték falusi ugrálóvárnak, akik csapvíz helyett forrásvizet ittak,  akiknek a patak köves medre volt a kalandpark és ha egy nagy kidőlt fa feküdt keresztbe akkor arra feltétlenül fel kellett kúszni, akiknek nem jelentett nehézséget legyalogolni 16 km-et, akik az éjszakai túrán lámpa nélkül járták meg a Pusztavárat, akik mindent jó étvággyal megettek, amit kaptak, akik esti mese helyett végig hallgatták az árusítható 74 gombafaj ismertetőjét… Igyekeztünk ennek az életrevaló gyerek csapatnak életre szóló élményeket adni. Ahogy ígértük, volt falunéző séta, állatsimogató, kézműveskedés fonalakkal, gyöngyökkel, nemezelés, mustkészítés és gyümölcslékóstolás, daltanulás, sajtkészítés, gombás játékok,  gombapucolás, gombaszárítás, mikroszkópozás, gombaszépségverseny, tábortűz, szalonnasütés... A legfontosabb természetesen a gombákról szóló ismeretek elméleti és gyakorlati elsajátítása volt, mindezt a programokba ágyazva. Szerencsére sok fajt élőben, a terepen is tanulmányozhattunk.  A tábor végén fejenként 5 db gombatotót töltöttek ki. Az eredményeket látva elmondhatjuk, sikeres volt a tábor. De mindennél többet ért, hogy a kis csapat a tábor végére egymást segítő közösséggé vált, akik jövőre újra együtt szeretnének lenni.  Mi pedig hitet kaptunk újra, nem hiába volt az a sok előkészületi munka, több akadályt és visszahúzó tényezőt túllépve valósítottuk meg.

Köszönöm Boros Lajosnak, Gécziné Marikának, Timkó Ritának, Verbőczi Erikának, Czirbusz Katának az áldozatos munkáját. De köszönjük a szülőknek is, hogy ilyen remek gyerekeket nevelnek, öröm volt együtt lenni velük, látni az érdeklődésüket, nyitottságukat. A tábor a Magyar Mikológiai Társaság és a Zempléni Gombász Egyesület közös szervezésében, lebonyolításában és anyagi támogatásával valósulhatott meg.

Fotók és itt, valamint  Kukucska Dániel (táborozó) fotói.

 

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: