BOR-MÁMOR-BÉNYE-MÁSKÉNT

A Szent-Orbán napi zarándoklat (május 24-26) utolsó napján Egyesületünk egy lelkes csoportja ragyogó napsütésben indult útnak, hogy felfedezze a gyönyörű természeti adottságokkal büszkélkedő Erdőbénye környéki tájat.

A falu, mint egy kis ékszerdoboz, a tokaji borvidék mértani középpontjában terül el. Az 1600 lelkes festői szépségű település hegyekkel, és szőlőkkel övezett völgyben fekszik, amely a világhírű tokaj-hegyaljai bortermesztés egyik fő területe, de kitűnő kirándulóhely is.

A történelmi dűlők között a Béres Szőlőbirtokon át haladva rá-rácsodálkoztunk a lenyűgöző látványt nyújtó tájra, a tavaszi színekben pompázó természeti értékekre. A Lőcse-dűlőn kialakított tanösvényen haladva megálltunk egy-egy tájékoztató táblánál, amelyen a tájról, annak történetéről, növény-és állatvilágáról értékes információk birtokába juthattunk. Közben alkalmunk nyílt - természetesen - gombaszedésre is, nem ehető fajták megörökítésére, de lefényképeztük a rét gyönyörű virágait, hallgattuk a madarak csicsergését, élveztük a napsugarak simogató melegét. Túránk  egészen a kápolnáig vezetett, ahonnan a falut körbeölelő hegykoszorú lélegzetelállító látvánnyal ajándékozott meg bennünket.

Programunk Hotyek Attila kádármester műhelyében folytatódott, aki egy kis bemutatót is tartott, miközben mesélt a szakszerű hordókészítés folyamatáról, a cég fejlődéséről, külföldi kapcsolataikról. Kis múzeumnak is beillő értékes relikviákat őriz ősei hagyatékából. Családjukban már a negyedik generáció viszi tovább ezt a cseppet sem könnyű, de nagyon látványos és értékes mesterséget. Számos elismerő oklevél igagolja szakértelmét, kiváló munkáját. A mondás is úgy tartja, hogy„a jó kövér bornak, a tokaji aszúnak egészséges, kövér hordókra is szüksége van." S hogy ne csak beszéljünk a hordókészítés rejtelmeiről, hanem igyunk is, a házigazda invitálására kétfajta saját készítésű 2017-es évjáratú kitűnő minőségű bort kóstolhattunk meg: egy száraz szamorodnit, és egy késői szüretelésűt.

A nap záróeseménye egy hangulatos Bodrog-parti szalonnasütés volt. Azzal a jóleső érzéssel fejeztük be közös programunkat, hogy Erdőbénye mindenképp méltó egy kirándulásra!

Fotók

Küldjön levelet nekünk

Itt küldhet üzenetet nekünk: